#Kamia_Moni

Η καμπάνια ενημέρωσης και υποστήριξης  #KAMIAMONI είναι μια προσπάθεια του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. ως μέρος της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να στηρίξουμε και εμείς από πλευράς μας και να βοηθήσουμε κάθε γυναίκα που θα απευθυνθεί σε εμάς, με στοχευμένες δράσεις υποστήριξης σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Απώτερος στόχος όλων μας είναι η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, οι τρόποι αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών αυτού του φαινομένου αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων.

Κύριος κορμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτελεί η έμπρακτη βοήθεια με στόχο κυρίως την οικονομική ενδυνάμωση, μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και παροχής απευθείας υποστήριξης των θυμάτων και της σύστασης ενός ευρύτερου δικτύου εθελοντών από διάφορες ειδικότητες που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα επικουρικά και στους οποίους θα μπορεί η κάθε ενδιαφερόμενη να απευθυνθεί για αναζήτηση βοήθειας.

Στα πλαίσια της οργανωμένης κινητοποίησης, με στόχο πάντα την ολοκληρωμένη προστασία και ενδυνάμωση της γυναίκας που βρίσκεται σε ανάγκη, η δράση ‘Καμία Μόνη’ καλύπτει θεμελιώδεις ανάγκες ζωτικής σημασίας όπως:

  • Η προφυλαγμένη στέγαση
  • Η ιατρική/φαρμακευτική περίθαλψη
  • Η ψυχολογική στήριξη
  • Η παροχή νομικής ενημέρωσης
blank

Το χαρακτηριστικό όμως που εδραιώνει την δράση ‘Καμία Μόνη’ ως αποφασισμένη να δώσει τέλος στην έμφυλη βία, είναι η καθοδήγηση της γυναίκας που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά προς την δυναμική επανένταξή της στο κοινωνικό σύνολο. Η δράση ‘Καμία Μόνη’, εκτός από ασφαλές καταφύγιο, αποτελεί και χώρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και καθοδήγησης για την γυναίκα που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση.

Ο κίνδυνος να πέσει μια γυναίκα θύμα κακοποίησης είναι άμεσα συνδεδεμένος με την δυσχερή οικονομική της θέση που, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα την ολική εξάρτησή της από τα μέλη της οικογένειας για διασφάλιση της επιβίωσης. Η αίσθηση εξάρτησης σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο σταδιακά την αποδυναμώνει και την καθιστά ανήμπορη να σταθεί και να βασιστεί στα πόδια της. Επιπλέον, της δημιουργεί έντονη ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον. Μια κοινωνικά αποδυναμωμένη γυναίκα, λόγω έλλειψης επαγγελματικής δραστηριότητας και πολύωρης παραμονής της στο οικογενειακό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την ευάλωτη ψυχολογική της κατάσταση, διατρέχει, δυστυχώς, μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε μορφές βίας.

Η προσέγγιση της δράσης #kamiamoni για την ολοκληρωτική εξάλειψη μορφών έμφυλης βίας και κακοποίησης, έχει ως κατευθυντήρια γραμμή τη ριζική αλλαγή της ζωής της επιζούσα βίας. Η ολοκληρωτική ενδυνάμωση της επιζούσα και η ενθάρρυνση της αυτονομίας της ως ισότιμου και αναπόσπαστου μέλους της κοινωνίας, επιτυγχάνεται με την ψυχολογική/νομική στήριξη που παρέχει η δράση, αλλά και με την ενδελεχή προετοιμασία της για το μέλλον μέσω:

  • Συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης,​
  • Οικονομικής ενίσχυσης των γυναικών επιχειρηματιών,
  • Συμβουλευτικών δράσεων και προτάσεων, καθοδήγησης και ενθάρρυνσης από πρέσβειρες που έχουν διαπρέψει στους τομείς υποστήριξης και mentoring
  • Εξατομικευμένης βοήθειας για την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους,
  • Στήριξης με το πρόγραμμα: ‘ForMe’, μέσω του οποίου οι γυναίκες μπορούν να συνεργαστούν προωθώντας χειροποίητα προϊόντα ακολουθώντας μια κοινή στρατηγική μάρκετινγκ
  • Εύρεσης εργασίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της καθεμίας

Έχοντας αναπτύξει ένα εκτενές δίκτυο εθελοντών διοργανώνουμε δράσεις ενδυνάμωσης και υποστήριξης για πλήθος γυναικών και προχωράμε άμεσα σε ανώνυμες στοχευμένες δράσεις υποστήριξης σε μεμονωμένα περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Το kamiamoni.gr είναι μία προσπάθεια που έχει ως στόχο να εξαλείψουμε όλοι μαζί την έμφυλη βία. Στόχος μας, όλες οι γυναίκες να είναι χαρούμενες και να ζούνε τη ζωή που τους αξίζει.

Συγκεκριμένα, η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει ο Σ.Ε.Γ.Ε. καλύπτει τις παρακάτω ανάγκες:

Στέγη – Φιλοξενία

Ψάχνεις καταφύγιο; Δεν έχεις που να μείνεις; Το να μένεις κάτω από την ίδια στέγη είναι μαρτύριο; Σε καταλαβαίνουμε και θέλουμε να σου βρούμε λύση. Υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας-διαμονής μόλις επικοινωνήσεις μαζί μας. Ενημερώσου για τις ανώνυμες δράσεις υποστήριξης σε μεμονωμένα περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Φαγητό – Υλική Στήριξη

Παροχή φαγητού και υλικής στήριξης (είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, φάρμακα, βρεφικά/παιδικά είδη κλπ.) για κάλυψη των πρώτων αναγκών ή των όποιων αναγκών προκύπτουν με βάση την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο. Μία οργανωμένη ομάδα εθελοντών και ένα ολόκληρο δίκτυο συνεργατών μπορεί να σε βοηθήσει και βρίσκεται στη διάθεσή σου.

Οικονομική Ενδυνάμωση

Ψάχνεις εργασία; Θέλεις να σταθείς στα πόδια σου και να γίνεις ανεξάρτητη οικονομικά; Δέξου μία μικρή βοήθεια. Μέσω του δικτύου εθελοντών-συνεργατών μας, θα βρεις την οικονομική υποστήριξη που αναζητάς. Ενημερώσου για τις δράσεις ενδυνάμωσης και υποστήριξης που διοργανώνουμε.

blank
Σχετικά Άρθρα