Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της Γυναικείας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Posted by: admin_artabout
Category: Δελτία Τύπου

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που πλήττει σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, κυρίως δε τις γυναίκες επιχειρηματίες, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) εξασφάλισε ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης που έχει σκοπό τη στήριξη της Γυναικείας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2020 -στο πλαίσιο της  Βασικής Δράσης 2, «Στρατηγικές Συμπράξεις ΚΑ2, Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων- για το έργο «Balkan Women Coalition vol. II – Social Start-Up Booster for Supporting Female entrepreneurship in Balkans».

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο για το έργο “Balkan Women Coalition” εγκρίθηκε από το ΙΚΥ.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι ο ΣΕΓΕ- Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Ελλάδα) και συμμετέχοντες εταίροι οι:

  • Association of Businesswomen Skopje (Βόρεια Μακεδονία)
  • Association of Women Entrepreneurs in Bulgaria “Vselena” (Βουλγαρία)
  • Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (Τουρκία)
  • Shoqata Shqiptare e Ambientalisteve Industriale (Αλβανία)
  • Asocijacijaposlovnihzena Crne Gore (Μαυροβούνιο)
  • Association of Businesswomen in B&H (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Πρωτοβουλία του ΣΕΓΕ

Η Σύμπραξη των Γυναικείων Επιχειρηματικών Φορέων των Βαλκανίων ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΓΕ, μέσα από το Ευρωπαϊκό Έργο Balkan Women Coalition. Η πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά το χρονικό διάστημα 2012 – 2014. Μέσα από αυτό δημιουργήθηκε ένα σταθερό και πολυεθνικό Δίκτυο οργανισμών και φορέων από την περιοχή των Βαλκανίων, το οποίο παρέμεινε ενεργό όλα τα επόμενα χρόνια, με ίδιους πόρους, υποστηρίζοντας διακρατικές συνεργασίες μεταξύ Φορέων Υποστήριξης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια, καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη βάσει κοινών πηγών ανάπτυξης.

Το νέο αυτό έργο υποστηρίζει τη δραστηριοποίηση των γυναικών επιχειρηματιών σε θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Συνοχής και Οικονομικής Ανάπτυξης των γυναικών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις είτε ως μακροχρόνια άνεργες, σε  γυναίκες που είναι μέλη μειονοτικών ομάδων ή διαμένουν σε  δυσπρόσιτες περιοχές κ.α.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 249.091 ευρώ και η διάρκειά του είναι δύο έτη (Νοέμβριος 2020- Οκτώβριος 2022).

Δικτύωση γυναικών

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών, να τις βοηθήσουμε να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να έρθουν σε επαφή με εργαλεία που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση. Και προσθέτει: «Η δικτύωση και η συνανάπτυξη των γυναικών στα Βαλκάνια είναι κομβικά σημεία ενδιαφέροντος του προγράμματος που λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης όπως αυτή που διανύουμε λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ένα Δίκτυο με πολλές Δράσεις

«Το Δίκτυο μας με τις Βαλκάνιες επιχειρηματίες από τη στιγμή που ιδρύθηκε, έχει προσφέρει πλείστες ευκαιρίες όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στις ουσιαστικές συνέργειες για συνεργασίες. Σε αυτό το Πλαίσιο το Balkan Coalition διοργανώνει και δύο Διαδικτυακά B2B, με Γυναίκες Επιχειρηματίες από τους αντίστοιχους Οργανισμούς από Ρωσία και Η.Α.Ε.».