Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) > News > Δελτία Τύπου > Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και η υπαίθρια έκθεση Crafting Business Expo στην Κομοτηνή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και η υπαίθρια έκθεση Crafting Business Expo στην Κομοτηνή

Posted by: sege_admin
Category: Δελτία Τύπου, Μη κατηγοριοποιημένο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων του Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και της Crafting Business Expo που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Η διοργάνωση έγινε από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) σε συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε συνεργασία τον Δήμο Κομοτηνής και τα Επιμελητήρια της περιοχής.

Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Το διήμερο Forum που έλαβε χώρα το 2024 στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιος Παυλίδης, συγκέντρωσε πάνω από 40 καταξιωμένους ομιλητές από διάφορους κλάδους της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με το κοινό.  Στην εναρκτήρια ομιλία τους η κα. Αποστολίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα και τόνισε τη δέσμευση του ΣΕΓΕ να προωθήσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ ο κ. Νίκος Ευκαρπίδης, Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, ανέδειξε τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η κα. Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε για τις νέες πολιτικές υποστήριξης της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ομιλία της περιλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για να στηριχθούν οι γυναίκες επιχειρηματίες. Μέσα από την ομιλία του ο κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Μέσα από τη συζήτηση με θέμα “Παράδοση και Καινοτομία: Η Συμβολή των Παραδοσιακών Τεχνών στην Αειφόρο Ανάπτυξη”, η Έλενα Σώκου, συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού, μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο της παράδοσης στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, ενώ η Ορσαλία Παρθένη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας, αναφέρθηκε στη σύνδεση της μόδας με την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευά Κώττα γνωστή και ως The Abstract Girl , ακτιβίστρια και επιχειρηματίας, ανέδειξε πρακτικές που ενισχύουν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στις επιχειρήσεις. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα.Ειρήνη Τσακίρη, Προϊσταμένη του Περιφερειακού Σταθμού ΕΡΤ Κομοτηνής. Στη συζήτηση “Ο Ρόλος της Ισότητας στο Μέλλον των Επιχειρήσεων”, η Θεοδώρα Κατσικούδη, Διευθύντρια Χρηματοοικονομικών της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και πώς η ισότητα μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο Χρήστος Μουταφίδης, Διευθυντής στο Άρωμα Έβρου, αναφέρθηκε στη σημασία της αγροδιατροφικής σύμπραξης και της ενδυνάμωσης των τοπικών επιχειρήσεων. Η Ζέφη Δημαδάμα, λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, υπογράμμισε τη σημασία της ισότητας ως βασικό πυλώνα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η Δήμητρα Γιορδαμλή, Corporate Affairs Manager της Prisma Electronics, μίλησε για τον ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η Ιωάννα Παναγοπούλου, ποινικολόγος, με τη διάλεξή της “Η Θέση της Γυναίκας στο Ποινικό Δίκαιο”, αναφέρθηκε στα στερεότυπα και στις έμφυλες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ενώ η Μαρία Αμανατίδου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, μίλησε για τη σημασία των role models στην καθημερινή ζωή, εμπνέοντας το κοινό με την προσωπική της εμπειρία. Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας, η Χριστίνα Βρακά, κοινωνική επιχειρηματίας και Οικονομική Επόπτρια του ΣΕΓΕ, πραγματοποίησε εργαστήριο για τη δημιουργία και διαχείριση ΚοινΣΕπ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές σε νέους και επίδοξους επιχειρηματίες.

Το απόγευμα του Σαββάτου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε δύο ιδιαίτερα διαδραστικά εργαστήρια, τα οποία εντυπωσίασαν και έδωσαν έμφαση στην παράδοση και τη δημιουργικότητα. Το πρώτο, “Αποτύπωση Φυσικών Υλικών στο Μετάξι”, με εισηγήτρια την κα. Άννα Καλτσίδου, εστίασε στην τεχνική αποτύπωσης φυσικών στοιχείων σε μεταξωτά υφάσματα, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης.

Στο δεύτερο εργαστήριο, “Υφαντική Τέχνη και Δημιουργία” με εισηγήτρια την κα. Μερόπη Βερβέρη, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τις παραδοσιακές τεχνικές υφαντικής, δημιουργώντας τα δικά τους χειροποίητα κομμάτια. Αυτές οι δραστηριότητες ανέδειξαν τη σύνδεση της τοπικής παράδοσης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Στην έναρξη της δεύτερης ημέρας, το πάνελ “Αναβιώνοντας τις Τέχνες και τον Πολιτισμό” έδωσε έμφαση στη διατήρηση της παράδοσης μέσω της επιχειρηματικότητας. Η κα.Αγγελική Γιαννακίδου, Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, παρουσίασε πώς η παράδοση μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός για την τοπική ανάπτυξη. Η κα.Μερόπη Βερβέρη, ειδική στην υφαντική και βιώσιμη μόδα, μίλησε για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης, ενώ η κα. Ελένη Ναλμπάντη, γεμολόγος και δημιουργός κοσμημάτων, ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός παράδοσης και σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η κα. Εβίτα Σταύρου, μίλησε για τη σημασία της χειροτεχνίας ως εργαλείου ενδυνάμωσης των γυναικών, αναδεικνύοντας το ρόλο της δημιουργικότητας στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ανάπτυξη. Ακολουθήσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στην Πρόεδρο του ΣΕΓΕ κα. Λίνα Τσαλταμπάση με την κα. Εύα Επιτροπάκη, δημιουργό περιεχομένου και podcast host, για την  δυναμική των social media στην επιχειρηματικότητα. Ακολούθησε η ομιλία της κας. Χριστίνας Στριμπάκου, εμπνεύστρια της LIÁ Cultivators, αναφορικά στη συμβολή του αγροτουρισμού στη διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου, δίνοντας έμφαση στην αειφορία και την τοπική ανάπτυξη. Η κα. Αγνή Κόλλια, MBA Executive και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων σε θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, παρουσίασε την ομιλία με θέμα “Διαγνωστικά Εργαλεία Ικανοποίησης Καριέρας”, εστιάζοντας στη σημασία της επαγγελματικής ικανοποίησης για την προσωπική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Ακολούθησε η κα.Χρύσα Αργυρακάκη, Επιχειρηματίας και Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ethic up, με την ομιλία “Σήμα Ηθικής Επιβράβευσης ETHIC UP”, η οποία ανέδειξε τη σημασία της ηθικής επιχειρηματικής πρακτικής και την επιβράβευση που προσφέρει το πρόγραμμα.

Η 2ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του προγράμματος  “Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες”, που από τη κα. Νάσια Ιωαννίδου, Διευθύντρια του ΣΕΓΕ, και την παρουσίαση με θέμα τις “Εξελίξεις στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία: Μοχλός Ανάκαμψης και Ανάπτυξης”, με εισηγήτρια τη κα.Φελίνα Καζάκου, Ειδική Σύμβουλο Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εισηγήσεις αυτές προσέφεραν πρακτικές λύσεις και νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Crafting Business Expo

Παράλληλα με το Forum, υλοποιήθηκε η υπαίθρια έκθεση Crafting Business Expo η οποία φιλοξενήθηκε στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής και έδωσε την ευκαιρία σε ταλαντούχες γυναίκες επιχειρηματίες να εκθέσουν τα χειροποίητα προϊόντα τους, όπως κοσμήματα, κεραμικά και υφαντά με την  ανταπόκριση του κοινού να ξεπερνά κάθε προσδοκία Στα πλαίσια των Εγκαινίων πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη τελετή βραβεύσεων μέσα από την οποία τιμήθηκαν επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες της περιοχής.

Την αρχή των βραβεύσεων έκανε ο κ. Νίκος Ευκαρπίδης, Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, απονέμοντας το βραβείο “Αριστεία στην Επιχειρηματικότητα” στην κα. Δήμητρα Δετσαρίδου, η οποία ηγείται της ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Ε., μιας καινοτόμου επιχείρησης παραγωγής ζωοτροφών και ενέργειας. Η κα.Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βράβευσε την κα.Μελίνα Τάσσου για την “Επιχειρηματική Στρατηγική και Ανάπτυξη”, αναγνωρίζοντας το πρωτοποριακό έργο της στον οινοποιητικό κλάδο μέσω της επιχείρησής της «Κίκονες». Στη συνέχεια, η κα.Έλενα Σώκου, Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού Βορείου Ελλάδος, απένειμε το βραβείο “Καινοτομία στην Εκπαίδευση” στην κα.Άννα Τουμπαλίδου, για το έργο της στη σύγχρονη εκπαίδευση με καινοτόμες και ευέλικτες προσεγγίσεις διδασκαλίας. Ο κ. Δημήτριος Πολιτειάδης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού και Καθημερινότητας, τίμησε την ομάδα των γυναικολόγων, κα.Μαρία Παπαδοπούλου και κα.Ευαγγελία Πράπα με το βραβείο “Καινοτομία στις Υπηρεσίες Υγείας”, για τη δημιουργία του ιατρείου GYNE που προάγει σύγχρονες θεραπείες γυναικολογίας. Το βραβείο “Ταχείας Ανάπτυξης Επιχείρησης” απονεμήθηκε από τον κ.Νίκο Αγγελίδη, Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, στην κα.Κυριακή Κωνσταντινίδου, η οποία έχει αναδείξει την οικογενειακή της επιχείρηση στο χώρο του εμπορίου για πάνω από 32 χρόνια. Ο κ.Αντώνης Γραβάνης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, βράβευσε την κα Σταυρούλα Πεχληβάνη για την “Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας”, για τη συνεισφορά της στην τοπική επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω των τριών καταστημάτων της. Ο κ.Στρατής Σταυρόπουλος, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, απένειμε το βραβείο “Καινοτομία στην Αξιοποίηση Τοπικών Πόρων” στην κα.Μαριάνθη Αγραφιώτου, ιδρύτρια της KARARBO, για την παραγωγή φυσικών καλλυντικών από το δάσος της Δράμας Η κα.Κυριακή Λεγγέτση, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου, βράβευσε την κα.Μαρία Γκουτσίδου με το βραβείο “Βέλτιστη Πρακτική Ανθεκτικότητας και Τοπικής Ανάπτυξης”, για το έργο της στη βιολογική καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών στον αμπελώνα της. Η κα.Φελίνα Καζάκου, Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ, απένειμε το βραβείο “Νεανική Επιχειρηματικότητα” στην κα.Εμμανουέλα Κουρούδη, η οποία μέσω των brands «Emmanuellesilk» και «Vyssos» συνδυάζει την παράδοση με τη βιωσιμότητα και τη μόδα. Τέλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Παπαδόπουλος Αδαμάντιος, βράβευσε την Κοιν.Σ.Επ. “Το Πλέτενο” με το βραβείο “Πρότυπο Επιχειρηματικής Κοινωνικής Προσφοράς”, για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της τοπικής γυναικείας ενδυνάμωσης.

Το απόγευμα του Σάββατου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή ανοιχτή συναυλία με την καταξιωμένη καλλιτέχνη Νίνα Μαζάνη. Ο χώρος γέμισε μελωδίες, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που ενθουσίασε το κοινό. Η Νίνα Μαζάνη, γνωστή για τη δυναμική σκηνική της παρουσία και την ερμηνευτική της ευαισθησία, χάρισε στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη μουσική εμπειρία, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις της ημέρας και προσφέροντας μια νότα ψυχαγωγίας και χαλάρωσης σε όλους.

Το 3ήμερο του Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και αναδεικνύοντας το δυναμισμό των γυναικών επιχειρηματιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέσα από εξαιρετικές ομιλίες, καινοτόμες παρουσιάσεις και τιμητικές βραβεύσεις, επιτεύχθηκε η προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το Forum προσέφερε μια πλατφόρμα δικτύωσης και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες που επιχειρούν, ενώ παράλληλα γιορτάστηκαν οι αξίες της αριστείας, της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς. Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη στήριξη και την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην περιοχή, ενισχύοντας τη διασύνδεση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων. Η δυναμική και η έμπνευση που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες αναμένεται να καθοδηγήσει μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον ρόλο της γυναίκας στην επιχειρηματική σκηνή της περιοχής.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα των:

Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θεσμικοί Φορείς υποστήριξης: Περιφέρεια Αν.Μακ. και Θράκης, Δήμος Κομοτηνής, Επιμελητήριο Δράμας, Επιμελητήριο Έβρου, Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Με την ευγενική χορηγία των: COSMOTE, adStrategy, The Cube, OECON Group, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., Άρωμα Έβρου, Sali Boutique Hotel, Kikones, Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, SAINT GEORGE – Βoutique Rooms, Anatolia Hotel

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, MEGA, ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, In.gr, ΔΕΛΤΑ TV, XRONOS,ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ GROUP