Λαμπερά εγκαίνια για την έκθεση ForME-1821 που συνοδεύτηκε από πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας με εκλεκτούς προσκεκλημένους!

Posted by: admin_artabout
Category: Δελτία Τύπου, Νέα

Λαμπερά εγκαίνια για την έκθεση ForME-1821 που συνοδεύτηκε από πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας με εκλεκτούς προσκεκλημένους!

 

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του πρώην βρεφονηπιακού σταθμού, στον αύλειο χώρο του Λιμένα Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της έκθεσης ForME 1821 στην οποία εκτίθενται δημιουργίες γυναικών χειροτεχνισσών και εικαστικών, εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στα πλαίσια των εγκαινίων, οι προσκεκλημένοι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σε μια κατάμεστη αίθουσα, την ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η έμπνευση που αυτή προκαλεί στο σύγχρονο γυναικείο Επιχειρείν” και με κεντρική ομιλήτρια την κα. Λάζου Βασιλική, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. που παρουσίασε μεταξύ άλλων και το νεότερο σύγγραμμά της “1821 – Γυναίκες και Επανάσταση”.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα κομμάτι της πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. για τη δημιουργία ενός Δικτύου γυναικών χειροτεχνισσών “ForME” και ξεκίνησε από τις ίδιες τις χειροτέχνισσες με Υπεύθυνες της δράσης και της διοργάνωσης, την κα. Χαρά Παπαδοπούλου και την κα. Φανή Μεϊμαρίδου.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε η Υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα. Μαρία Αντωνίου, η οποία συνεχάρη τον Σύνδεσμο και τις Υπεύθυνες της δράσης για την συγκεκριμένη διοργάνωση.  Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Μαρία Καραγιάννη, η οποία εκπροσωπώντας τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του οποίου έγινε πραγματικότητα η τόσο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση, εξέφρασε και η ίδια τα συγχαρητήριά της για την πρωτοβουλία μιλώντας για την πολιτιστική διάσταση της δράσης και την σημαντικότητα του έργου που προσφέρεται από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

Εν συνεχεία, τον λόγο πήραν οι ίδιες οι γυναίκες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην έκθεση με τις δημιουργίες τους, η κα. Φανή Γκούντρα, Funny_granny από την Πάτρα και η κα. Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, Κοιν.Σ.Επ. LIOFYLLO, από την Κατερίνη, οι οποίες αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα συμμετοχής στο δίκτυο ForME και συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία ForME 1821. Οι χειροτέχνισσες επιπλέον μίλησαν για την έμπνευση που αυτές άντλησαν από τις γυναίκες στην ελληνική επανάσταση και τον τρόπο που αυτές την απεικόνισαν στις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

 

Η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε., κα. Αποστολίνα Τσαλταμπάση έκανε ξεχωριστή μνεία στην νέα πρωτοβουλία του Συνδέσμου, #kamiamoni. H δράση #kamiamoni είναι μια προσπάθεια του Σ.Ε.Γ.Ε., ως μέρος της Κοινωνίας των Πολιτών, να στηρίξει και να βοηθήσει κάθε γυναίκα που θα απευθύνεται στον Σύνδεσμο, με στοχευμένες δράσεις υποστήριξης σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Με στόχο κυρίως την οικονομική τους ενδυνάμωση, το ForME παρέχει, πέρα από τα έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις συγκεκριμένων δημιουργιών, και το σημαντικότερο όλων, δηλαδή αμειβόμενη απασχόληση στο δημιουργικό κομμάτι, σε γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση. Στον χώρο της έκθεσης, μπορεί κανείς να ενημερωθεί σχετικά καθώς και να συμμετάσχει σε μια διαδραστική εμπειρία που συνδέει το «Φαινόμενο της Πεταλούδας» με την συνδρομή που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να παρέχει αναγνωρίζοντας την δύναμη που αυτή μπορεί τελικά να κρύβει.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ξενάγηση στον χώρο από την Εμπνεύστρια και Επιμελήτρια της καλλιτεχνικής ομάδας «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ», κα. Χρύσα Μπαρζόκα, η οποία συνεργάστηκε με τον Σύνδεσμο για να πραγματοποιηθεί η έκθεση ForME 1821. Η κα. Μπαρζόκα, παρουσίασε στους παραβρισκόμενους τις εικαστικές δημιουργίες γυναικών καλλιτεχνών που πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη δράση, αναδεικνύοντας το πρόσωπο της γυναίκας σε ένα χρονικό συνεχές διακοσίων ετών.

Ειδικές ευχαριστίες για την έμπρακτη υποστήριξη οφείλονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά στον Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα καθώς και στον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Αβαρλή Γεώργιο, η συνδρομή του οποίου ήταν καταλυτική για την εξασφάλιση του χώρου για την διοργάνωση.

Η έκθεση ForME 1821 θα παραμείνει ανοιχτή έως και το τέλος του έτους ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα πολύ όμορφα και ιδιαίτερα εκθέματα.

Έκθεση “ForME 1821”

 

Ημερομηνία: 15 -31 Δεκεμβρίου 2021

Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Παρ 12:00-20:00

                                       Σάββατο & Κυριακή: 12:00-18:00