Επιστολή ΣΕΓΕ προς Υπουργείο Ανάπτυξης και ΕΦΕΠΑΕ

Posted by: admin_artabout
Category: Δελτία Τύπου, Πολιτικές Παρεμβάσεις

 

Θεσ/νίκη 27/03/2020

Αρ. Πρωτ. 1351.03.2020

Προς:

Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννη Τσακίρη

Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας ΕΦΕΠΑΕ, κ.Θωμά-Φωκίωνα Αλγιαννάκογλου

 

Κοινοποίηση προς:

Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα

Πρόεδρο Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κα Σοφία Βούλτεψη

 

Γνωστοποίηση προς:

Μέλη Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)

Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ Ε.Σ.Π.Α. ΚΑΙ Π.Ε.Π.

 

Αξιότιμε υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, σε προηγούμενη επιστολή του αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την υποστήριξη των εργαζομένων και των επιχειρηματιών της χώρας, συνεχάρη τους αξιότιμους υπουργούς Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βούρτση για τις κατεπείγουσες διαδικασίες που κινήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μολαταύτα, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε και ορισμένους προβληματισμούς μας όσον αφορά συγκεκριμένα τις γυναίκες επιχειρηματίες, σε σχέση με τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες βάλλονται τα μέγιστα για να αναστείλουν τις εργασίες τους γρηγορότερα από όλους του λοιπούς. Το πλήγμα είναι μεγάλο για όσες γυναίκες δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιχειρηματικότητας, καθώς έχουν κληθεί παράλληλα, ή ίσως και κατά προτεραιότητα, να στηρίξουν και να μεριμνήσουν οι ίδιες, ως πυρήνας της οικογένειας, τα τέκνα τους και τη φροντίδα αυτών, όσο βρίσκονται σε αναγκαίο κατ’οίκον περιορισμό.

Για τον λόγο αυτό, θα προτείναμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ο μη υπολογισμός στους στόχους των ΕΜΕ, σε ότι αφορά την υλοποίηση τρεχουσών ΕΣΠΑ και ΠΕΠ, των ΕΜΕ των μηνών αυτών κατά τους οποίους οι επιχειρήσεις βάλλονται πανταχόθεν. Το μέτρο αυτό οφείλει να είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν εάν ανέστειλαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Δευτερευόντως, σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και λοχίας κατά τις οποίες οι γυναίκες ως εργαζόμενες δεν παρουσιάζονται στις ΑΠΔ, και ο εργοδότης με ανθρωπιά και δέσμευση απέναντί τους δεν τους αντικαθιστά, ζητούμε να εμφανίζονται πλασματικά και να υπολογίζονται οι συγκεκριμένες ΕΜΕ στους στόχους των έργων.

Με την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις σας θα είναι προς το συμφέρον όλων χωρίς καμία εξαίρεση, μένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία επί του θέματος και άλλων θεμάτων.

 

Με εκτίμηση,

Αποστολίνα Τσαλταμπάση

Εκ της διοικήσεως του ΣΕΓΕ