Με στοχευμένες προτάσεις ο Σ.Ε.Γ.Ε. στη Βουλή

Posted by: admin_artabout
Category: Δελτία Τύπου
Ελένη Χρυσικοπούλου – Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και υπεύθυνη για θέματα Δημόσιας Διαβούλευσης (Σ.Ε.Γ.Ε.)

Τη Δευτέρα 30/9/2019, συνεδρίασε στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Η διάσταση του φύλου στην επιχειρηματικότητα».

Οι φορείς που κλήθηκαν να ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, ο Συνήγορος του Πολίτη για την Ίση Μεταχείριση, το Γραφείο Ισότητας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και ο Οργανισμός για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών, WomenonTop.[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/wcwOQVYptZk” https=”yes”]

Ήταν χαρά και τιμή για τον Σ.Ε.Γ.Ε. να εισφέρει στην αποτύπωση και την ομαλή ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην επιχειρηματικότητα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, το Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και υπεύθυνη για θέματα Δημόσιας Διαβούλευσης (Σ.Ε.Γ.Ε.) , Ελένη Χρυσικοπούλου, η οποία εκπροσώπησε τον σύνδεσμο στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έπειτα από την αναφορά της στον Σ.Ε.Γ.Ε και τις δράσεις του, αναφέρθηκε στο θέμα της συνεδρίασης «η διάσταση των φύλων στην επιχειρηματικότητα» επισημαίνοντας ότι «Πολύ θα θέλαμε να έρθουμε σήμερα εδώ και να συζητήσουμε μια ατζέντα που θα αφορούσε τις ικανότητες, τις δεξιότητες των δύο φύλων. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 2019, είμαστε υποχρεωμένες να μιλήσουμε ακόμα μια φορά, για ίσες ευκαιρίες.

Μετά από 22 χρόνια συνεχόμενου αγώνα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ξαναπούμε ότι το ζήτημα της γυναικείας επιχειρηματικότητας δεν είναι φεμινιστικό ζήτημα αλλά ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα και σημαντικά την Ελληνική οικονομία. Δυστυχώς ενώ η Ελληνική Οικογένεια είναι από τις πιο δομημένες και συνεκτικές στην Ευρώπη και έχει αγόρια και κορίτσια που λαμβάνουν αγάπη και φροντίδα, στην επιχειρηματικότητα, στη ζωή έξω από το σπίτι, η Ελλάδα είναι μάλλον ουραγός. Απέκτησε τον πρώτο νόμο για την ισότητα των φύλων , που έρχεται ν’αμβλύνει τις ανισότητες στις ίσες ευκαιρίες, το 2019. Και είναι ένα σημαντικό βήμα. Όλοι όμως γνωρίζουμε και κυρίως όσες έχουμε δραστηριοποιηθεί στο χώρο που λέγεται « παραδοσιακά αντρικά επαγγέλματα»,  ότι ο 4604/2019 δε μπορεί να φέρει την άνοιξη. Τα Ευρωπαϊκά όργανα και ο ΟΟΣΑ συνεχίζουν επίσης μετά από 20 χρόνια προσπάθειας να επισημαίνουν στα κράτη μέλη τη σπουδαιότητα να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και να φέρουν μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες των παγκοσμίων αλυσίδων αξίας. Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα, να δουλέψει συστηματικά και να σταματήσει να λαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Ο Σ.Ε.Γ.Ε είναι εδώ για να βοηθήσει, να εισφέρει τη γνώση του στο πεδίο της μάχης. 

Η ατζέντα 2030 αποδεικνύει ότι καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει σε επιθυμητά όρια στην ισότητα των φύλων και ότι το ζήτημα είναι δυστυχώς μετά από 20 χρόνια συστάσεων επίκαιρο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής σε χώρες που εφάρμοσαν καλές πρακτικές, το 2014, η απασχόληση των γυναικών έφτασε στο 64%. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων διαπίστωσε το 2017, αργούς ρυθμούς στην πρόοδο της ισότητας στην Ευρωπαική Ένωση. Στην Ελλάδα ενώ είδαμε στα ίδια διαστήματα την γυναίκα να κάνει σημαντικά βήματα, να προσπαθεί και να επιχειρεί σε τομείς όπως η ψηφιακή επιχειρηματικότητα ανάλογη ήταν και η διαπιστώση ότι υπήρξε υποχώρηση και πάλι , με την Ελλάδα σήμερα να είναι στις τελευταίες θέσεις στο δείκτη ισότητας».

Στη συνέχεια, η κα. Χρυσικοπούλου, αναφέρθηκε στη σειρά μελετών που έχει ήδη εκπονήσει ο Σ.Ε.Γ.Ε. σε σχέση με την διάσταση των φύλων στην επιχειρηματικότητα και μεταξύ άλλων δύο προγράμματα.

«Ο ΣΕΓΕ έχει ήδη εκπονήσει σειρά μελετών σε σχέση με την διάσταση των φύλων στην επιχειρηματικότητα και μεταξύ άλλων δύο προγράμματα που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό. Στην πορεία αυτή των 22 ετών συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας έχει διαπιστώσει ότι η ενασχόληση με την ισότητα των δύο φύλων δεν είναι “φεμινιστικό” θέμα, αλλά θέμα ισορροπίας της κοινωνίας μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ενδυνάμωση του “ασθενούς” φύλου χωρίς οικονομική ενδυνάμωση. Κάτι που έχουμε εντοπίσει μέσα από την ενασχόληση μας στα έργα που προανέφερα αλλά και σεδιάφορα άλλα Ευρωπαϊκά Έργα είναι ότιαν δεν υπάρχει οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών εξακολουθούν και μένουν στην κατηγορία τωνευπαθώνομάδωνκαι επιστρέφουν σε σκοτεινά μονοπάτια και σε κύκλους βίας», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας, η κα. Χρυσικοπούλου τόνισε ότι: Για το σύνδεσμο μας η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος είναι μονόδρομος.  Και είναι δρόμος αξιοπρέπειας για την κοινωνία και χρέος προς τις επόμενες γενιές ανθρώπων. Ο σύνδεσμος μας έχει λύσεις, έχει εκπονήσει και εκπονεί επιχειρησιακά σχέδια, έχει έτοιμες δομημένες προτάσεις που θα βοηθήσουν την χώρα μας να πλησιάσει τους στόχους της ατζέντας 2020 και να επιτύχει τους στόχους της ατζέντας 2030. Είμαστε ήδη έτοιμες, καθώς ήδη έχει δημιουργήσει δομές και δίκτυα συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων.