Καλεσμένος της Enel Group και του W20 στη Ρώμη ο Σ.Ε.Γ.Ε. ως παγκόσμια καλή πρακτική στα θέματα ενσωμάτωσης φύλου στην Πράσινη Οικονομία.

Posted by: admin_artabout
Category: Δελτία Τύπου, Νέα

Σε μια εκδήλωση διεθνούς σημασίας είχε την τιμή να παραβρεθεί ως ομιλήτρια η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε., κα. Αποστολίνα Τσαλταμπάση, το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Δεκεμβρίου, στη Ρώμη. Το συνέδριο, με τίτλο «Ενδυνάμωση των Γυναικών: η οικολογική μετάβαση, μια πρόκληση για τις πόλεις και τα λιμάνια του μέλλοντος», μεταδόθηκε διαδικτυακά και αποτέλεσε την εκδήλωση με την οποία, επίσημα πλέον, ολοκληρώθηκε η Ιταλική Προεδρία των G20 και την παράδοση αυτής στην αντιπροσωπεία της Ινδονησίας.

Η κα. Τσαλταμπάση είχε τη χαρά και την τιμή να καθίσει στο τραπέζι του W20 προσκεκλημένη της κας Elvira Marasco (επικεφαλής της αντιπροσωπείας του W20 Italy) και της κας  Linda Laura Sabbadini, Προέδρου του W20 Italy, προκειμένου να παρουσιάσει τις καλές πρακτικές του Συνδέσμου, που περιλαμβάνουν την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών Επιχειρηματιών στον κόσμο, την WenCoop.

Τόσο η οικοδέσποινα της εκδήλωσης, κα Sonia Sandei, υπεύθυνη για τα έργα ηλεκτροδότησης της Enel Italia, όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες ομιλητές, ο Υπουργός Υποδομών κος Enrico Giovannini, ο κος Rodolfo Giampieri, Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Λιμένων και ο κος Maurizio Molinari, διευθυντής της «La Repubblica», συνεχάρησαν το Σ.Ε.Γ.Ε. που από την αναγνώριση του προβλήματος της μειωμένης συμμετοχής γυναικών στην Πράσινη Οικονομία, προχώρησαν σε πράξη ενός εμβληματικού έργου σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η φετινή χρονιά ήταν έντονη και εμπνευσμένη: νέες συναντήσεις, εδραιωμένες φιλίες, λαμπρές συζητήσεις και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις, με επαγγελματίες γυναίκες και άνδρες από όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη καθημερινά με τη δέσμευση των αντιπροσώπων μας. Η ανάκαμψη είτε θα είναι γυναικεία είτε δεν θα είναι βιώσιμη», δήλωσε η Linda Laura Sabbadini, Πρόεδρος του W20, ευχόμενη κάθε επιτυχία στην Προεδρία της Ινδονησίας που αναλαμβάνει τα ηνία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλοι οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εισαγωγή μιας προοπτικής φύλου στον εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική ισορροπία των πόλεων και των λιμανιών, ως στοιχεία ενός συστημικού οράματος για το μέλλον της Ευρώπης και του Κόσμου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και με τις αρχές της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Η παρέμβαση της κας. Τσαλταμπάση, αφορούσε συγκεκριμένα την  ουσιαστική σημασία της προοπτικής του φύλου για την περιβαλλοντική ισορροπία και τον ρόλο των γυναικών στην εξασφάλιση αυτής. Ειδικότερα, η κα. Τσαλταμπάση, έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα υποστήριξης των γυναικών μέσω εκπαίδευσης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής, ώστε να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους, αλλά και για την εμπλοκή των γυναικών στην Περιβαλλοντική και Ενεργειακή Μετάβαση.

«Η Πράσινη και η Γαλάζια Οικονομία είναι αρκετά νέοι τομείς, η Κυκλική Οικονομία φαίνεται πολύ ‘’φιλική’’ προς το γυναικείο φύλο σε πτυχές της Επιχειρηματικής Φιλοσοφίας, ωστόσο και εκεί υπολειπόμαστε σε επίπεδο συμμετοχής ή απουσιάζουμε σε κάποιους κλάδους παντελώς. Οι πληροφορίες είναι εκεί, τα σχετικά σεμινάρια υπάρχουν, όλα τα εργαλεία φαίνονται κατάλληλα και διαθέσιμα, και παρόλα αυτά δεν φαίνεται ότι οι γυναίκες προχωρούν μπροστά επαρκώς σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας.», διαπίστωσε με μεγάλη ανησυχία η κα. Τσαλταμπάση.

Κατά το δεύτερο κομμάτι της ομιλίας της, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε., αναλύοντας την καλή πρακτική, της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας Γυναικών Επιχειρηματιών, της WEnCoop, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου έχοντας ως στόχο να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση σε μικρο-επιχειρηματίες κυρίως, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Σ.Ε.Γ.Ε. παρουσιάστηκαν στο κοινό τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε μόλις έναν χρόνο από την αρχική σκέψη:

  • σύσταση 5 ομάδων μελέτης για τον εντοπισμό των αναγκών των γυναικείων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που σχετίζονται με την Πράσινη Μετάβαση
  • εκπαίδευση 200 γυναικών σε θέματα ενεργειακής φτώχειας και πράσινης οικονομίας
  • συνολικό crowdfunding 500.000 ευρώ που εν μέρει καλύπτουν ως μικροδάνεια συμμετοχή μικροεπιχειρηματιών που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη συμμετοχή τους
  • οικοδόμηση ενός σχεδίου βιωσιμότητας για την πράσινη κινητικότητα και τις εναλλακτικές πράσινες επιχειρήσεις
  • σύσταση του νομικού προσώπου με τον ελάχιστο αριθμό προκειμένου η Κοινότητα να θεωρείται δημόσια (60 άτομα)
  • ολοκλήρωση λοιπών απαραίτητων διαδικασιών (αγορά γής, περιβαλλοντικός σχεδιασμός, έκδοση της ειδικής άδειας) και έναρξη κατασκευής του πρώτου έργου δυναμικής 1MW
  • το σχεδιασμό του επόμενου έργου δυναμικής ενός επιπλέον MW

 Τις επόμενες δύο μέρες 21 και 22 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος συμμετείχε ενεργά στις εργασίες κλειστού τύπου για την ολοκλήρωση της Ιταλικής Προεδρίας.